
Man lærer så længe man lever,
og man lever så længe man lærer.
Udfordr dig selv og træn din hjerne - hele livet.
Hvorfor benytte hjernetræning?
Det ses blandt andet, at vores indlæringsevne øges, når vi lærer noget, mens vi har det sjovt og er i en tryg relation med underviseren og de øvrige i læringsrummet. Samværet og den legende tilgang til opgaverne er med til at opretholde motivation og koncentration samt trivsel hos udøverne, hvilket igen har positive effekter på blandt andet hukommelse, overblik og fokuseringsevne - og dermed indlæring. Hjernetræning tilfører ganske enkelt sjov og fælleskab til undervisningen / træningen.
Hjernetrivsel
Hjernetrivsel handler om at skabe de bedste forudsætninger for en sund og velfungerende hjerne gennem hele livet. Det indebærer en kombination af fysisk aktivitet, sund kost, tilstrækkelig søvn og tilpas mentale udfordringer, som stimulerer hjernen. Hjernetræning foregår i trygge rammer i sociale relationer, da positivt samvær skaber aktivering til hjernens limbiske system ligesom inspirerende musik eller anden fælles begejstring kan gøre det. Når du er opmærksom på dette element i træningen med borgere, elever eller patienter kan du medvirke til at styrke koncentration, hukommelse, opmærksomhed og motorik. Alt sammen positive bidrag til den bedste hjernetrivsel.
Hjernetræning
Måske du kender begrebet “Use it or loose it”?
Dette er en måde at beskrive hjernens udvikling på. Hjernen skaber forbindelser imellem de områder, der stimuleres samtidigt og gentagne gange. Jo flere gentagelser, des stærkere forbindelser. Og jo flere nye måder at tænke på, jo flere nye forbindelser, hvilket er præcis det vi gør i vores hjernetræning.
Hjerneglæde
Biomarkøren for, at sjov hjernetræning i et trygt miljø og fælleskab er udviklende for hjernen, findes blandt andet i, at oplevelsen af glæde, tryghed og forbundethed udskiller stofferne oxytocin og dopamin, som virker fremmende på synapsedannelsen (forbindelserne).
Hjernetræningens kobling til fysisk træning giver god mening pga. molekylet BDNF, som frigives i hjernen ved motion. BDNF er blandt andet en vækstfaktor for hippocampus, som har med vores hukommelse at gøre.
“Når hjernen skal udvikle sig, kan vi med fordel “gamificere” øvelserne. Det vil sige introducere et legende element. Det betyder, at hjernetræning skal være sjov, underholdende, motiverende og tilpasses deltagernes niveau.
— KAMILLA WOZNICA & CHARLOTTE KOLDBYE
“Opmærksomhedstræning øger hjerneaktiviteten i de styrende områder og sænker aktiviteten i de forstyrrende områder”
— LARS FOMSGAARD, UAFHÆNGIG HJERNEFORSKER & MENTALTRÆNER